Grundlurad

Jag blir så less. Varför skall alltid jag drabbas av människor som utnyttjar min dåliga egenskap att lita på folk? Att jag alltid skall tro det bästa om allt och alla. Alla är inte goda människor.

Jag hade som sagt haft Wille som foderhäst i 2 ½ år innan jag äntligen köpte honom från förra ägarna. Det första året fick jag reda på (från min förra hovslagare) att Wille hade opererat båda framknäna, något som förra ägarna hade glömt berätta för mig. Jag hade inte då, under första året, märkt något konstigt med Willes knän. Så jag fortsatte ta hand om och träna W på samma sätt som jag gjort hittills. Har fortfarande aldrig haft några problem med Wille, och han har fortfarande varit helt frisk och sund under snart tre år hos mig.

Vilket fall som helst så ville jag få hans försäkring skriven på mig i stället. Detta eftersom jag visste att han var opererad, och troligtvis skulle få reservationer på om jag tecknade en helt ny försäkring. Meddelade förra ägarna och de skulle genast fixa det. Men tiden gick och ingenting hände... Fick en dålig magkänsla och för ungefär en månad sedan ringde jag till en bekant som jobbar på IF för att få reda på varför saker och ting dröjde. För enligt förra ägarna var han tidigare försäkrad hos IF men under detta år flyttats till Folksam.

Fick då reda på att Willes försäkring aldrig vart betald hos IF, så den var ogiltig helt enkelt. Och att han överhuvudtaget inte blivit omplacerad till Folksam. Jag fick alltså höra att min häst, jag haft i snart tre år varit helt oförsäkrad i 2 år ungefär. Vet fortfarande inte om hans första försäkring hos Agria var på riktigt eller inte... Vill egentligen inte veta heller.

Jag kan inte göra annat än att känna mig lurad. Här tar jag hand om en häst, utbildat honom från absolut ingenting till allting han är idag. Jag bryr mig om honom, ger honom kärlek, mycket omvårdnad, träning, mat etc. som konstar mig tusentals kronor varje månad. Och ändå blir jag lurad. I mitt fodervärdskontrakt står det klart och tydligt att jag skall stå för alla kostnader förutom försäkring, vilket ägarna skall stå för. Vilket dem inte gjorde.

Problemet som är nu är att veterinären var över igår för att kolla på Willes gamla sparkskada, höger bak. Och jag passade även på att göra en besiktning för att teckna en fullförsäkring åt W. Han gick inte igenom på grund av rörelsestörning vänster fram. Och därav tyckte veterinären att jag skulle strunta i en fullförsäkring eftersom det blir reservationer på vänster fram. Men jag tänker inte strunta i detta. Tänker inte låta min häst gå utan en heltäckande försäkring fall något skulle hända honom. För det jag har nu är en begränsad veterinärvård som täcker allt förutom spatt, difusa hältor samt ryggproblem. Typ de mest vanligaste ridhästarna får...

Jag blir så trött på att vara hästägare ibland. Speciellt när jag alltid ska ha oturen att bli såhär grundlurad, bara på grund av att jag vill tro det bästa om alla. Nu går W på Metacam och skall ta det lugnt ett tag för att försöka fixa till vänster fram. Sen ska jag ge det ett nytt försök med en annan veterinär. Men mitt humör är inte på topp just nu...


Löshoppning

Löshoppade lillkillen igår. Det var riktigt länge sedan jag gjorde det. En gång i somras, och innan det ungefär ett år. Det var i alla fall jättekul som vanligt, tyckte även W. Dock tycker han det är jobbigt att hoppa i vänster varv (hans vänstergalopp är svag). Så han försökte ett antal gånger hoppa från fel håll (lyckades med det också). Inte så kul när hästen kommer galopperandes mot en oxer på 1 meter från fel håll... Hann för det mesta hindra honom, men två gånger var han för snabb... Allting gick bra förutom just det. Slänger in en dålig bild från gårdagen. Lät honom inte hoppa mer än 105, eftersom han inte ville ta för sig helt på grund av vänstegaloppen. Nu ska jag slappa lite framför tvn innan jag åker iväg till stallet. Det är stallmöte ikväll, har bakat en hel långpanna med kärleksmums till kamraterna ;)


Julaftonsritt, en tradition?

Ända sedan jag skaffade häst har jag alltid haft en tradition att rida ut på en långtur med vänner.

2004: första julen med Smirre. Han stod då på Hagby och min barndomsvän Malin hade sin medryttarhäst Minerva i grannstallet. Red ut på en långtur på ca fyra timmar. Vi red hem till mig i Löttingelund via Efrahemsberg, fick lite varm choklad av mamma och pappa, vidare via Fågelsången red vi till Täby Kyrkby och hem till Malins föräldrar. Där fick både vi och hästarna pepparkakor. Sen hem till Hagby igen. Det var även under denna ridtur jag lyckades komma över min rädsla för att galoppera efter ridolyckan tidigare under den hösten. Det var en underbar julritt, faktiskt den bästa jag har haft hittills.

2005: Stod fortfarande på Hagby med Smirre. Red ut tillsammans med stallkompisarna där. Inget jag minns speciellt mycket ifrån dock...

2006: stod fortfarande på Hagby med Smirre (flyttade därifrån på nyårsafton). Red ut på en ridtur tillsammans med en annan barndomsvän som stod på stora Hagby, Julia med hennes dåvarande häst Favve. Även Desirée och Louise var med. Vi red till Efrahemsberg, där Julia och Louise vände hem medan jag och Desirée mötte upp med en tjej som stod på Efrahemsberg då, minns ej namnet. Vi red till Gullsjön och tillbaka om jag minns rätt.

2007: första julen på Vågsjölund. Hade även lärt känna min käraste vän Madde (så jävla glad för det). Vi red ut ett helt gäng med tjejer. Självklart med pyntade hästar som vanligt. Minns att vi skrittade Fågelsången då två hästar var under igångsättning. Men det var mysigt såklart. Det är något speciellt när man står i ett stall med många ungdomar, det blir så mycket roligare när man är fler.

2008: hade under höstlovet slutat som medryttare på Smirre, efter fem underbara år tillsammans. Anlednigen var att jag skulle börja sista terminen på teknikprogrammet. Trodde att det skulle krävas mycket tid för skolan och tog beslutet att lägga hästarna på hyllan ett tag. Vilket höll i knappt tre månader innan jag hämtade hem W. Denna julafton hade jag som sagt ingen häst att rida ut på. Så jag åkte med Madde till hennes ponny Mavy som stod på Fornboda vid den tiden. Vi pysslade lite i stallet, bytte julklappar med varandra. Skrattade åt varandra när vi insåg att vi hade köpt exakt samma sak till varandra - en bok om horsemanship.

2009: hade precis flyttat Wille från Molnby till Söderby. Kände inte så många i stallet vid tillfället, samt hade inte hittat så mycket ridvägar. Så jag och mamma spenderade morgonen i stallet med att mocka, göra mat, pyssla och rida lite i ridhuset istället. Fick min allra första galopp på W den morgonen! Jag var så lycklig och stolt över honom. Bästa killen...

2010: märks att jag har en dålig vana att byta stall ofta? Hade stått ett halvår tillsammans med bästa vännen Becca och hennes nya häst Myggan på Lotterängs Gård. Vi var där tidigt på morgonen och hade julfrukost i stallet tillsammans med alla stallkamrater. Minns hur underbar den morgonen var! Mycket snö på marken, inte ett enda moln på himlen och pigga hästar. Red ut på en runda tillsammans med stallkamraten Elli. Med röda lindor på benen såklart!

2011: yet to come. Hoppas på att fortsätta traditionen tillsammans med mina nya stallvänner på Fridhems Gård.

Kom snö, kom! Bjuder på lite snöiga bilder från Lotteräng.


Vart är snön?

Jag börjar bli lite otålig nu faktiskt. Jag längtar så jag nästan spricker, vill se ett tjockt snötäcke över landskapet, glittrandes i vintersolens strålar. Jag älskar verkligen snö. Trots att jag blev lite trött på förra omgångens snö, men är det så konstigt? Stod i ett stall utan ridhus, och snön låg kvar på marken i 6 månader. Förstå, ett halvt år med snö! Det blev inte speciellt mycket träning för mig och W i ett halvår. Det enda vi lyckades komma iväg på var en hoppkurs på två dagar i mellandagarna. Annars var det uteritt efter uteritt. Därför har min och Willes utveckling stått still ett bra tag, men börjar komma igång på riktigt nu igen.

Det är inte bara själva snön jag älskar, utan allt som har med det att göra. Det blir mycket ljusare med snön, liksom ljuset i dessa mörka månader. Minns att jag använde knappt min pannlampa förra vintern. Det behövdes liksom inte! Sen älskar jag vintern för jag fyller år, det är julafton, julpynt, långa mysiga dagar i stallet, galopp i högsnö, den traditionella julaftonsritten (bara missat en, och det var när jag stod nyinflyttad på Söderby Gård och inte hade någon att rida med. Dock fick jag min allra första galopp i ridhuset tillsammans med Wille på julaftons morgon, helt klart den bästa julklappen jag fått, efter Wille själv såklart).


Slänger in en dålig bild på Wille från Söderbytiden.


Lädergrimma

Igår när jag stod och ryktade W fick han spunk och började trycka sig bakåt. Han fick "panik" när han märkte att han satt fast och drog till en extra gång och smack så gick grimman av. Där har ni anledningen till att jag aldrig använder något annat än lädergrimmor i all hantering med hästar. Trots att det kan vara lockande att köpa någon fin grimma i någon härlig färg. Anledninge är att jag är lite av en pedant, och vill inte sätta fula balsnören i mina grimmor, därför köper jag i stället lädergrimmor. Lädergrimman gick som sagt sönder, vilket den skall göra i sådana sitationer. Det kan hända vilken häst som helst, även W som mest står still när man har honom uppbunden kan få ryck ibland, helt utan anledning.

Nu hade jag ingen lädergrimma hemma på lager förutom min lite dyrare transportgrimma med namnbricka, men den använder jag gärna inte till den vardagliga hanteringen. Så måste skaffa mig en ny. Jag köper alltid billiga lädergrimmor när de endå bara ska användas till och från hagen samt att ha när hästen står uppbunden. Därför kikade jag in på hööks hemsida och hittade en grimma som var intressant. Ska även vara vågad och köpa i brunt läder, då jag bara har svart på W i övrigt. Hoppas han passar i färgen bara.


Denna hade jag tänkt mig, stilren och prisvärd (220 kronor) som haggrimma.


Bekännelse



Ja, något som jag inte delat med mig här i bloggen är när jag hade trampat ner i ett riktigt svart hål. Var så less på allting som hade med hästar å göra. Eller nä, inte riktigt sant. Jag hade mer gett upp hoppet om Wille. Det var det jag kände då, och det jag sa då. Att jag skulle minsann inte ha kvar honom, att han krävde för mycket jobb och tålamod. Något som jag inte hade kvar.

Nu med facit i hand skäms jag ögonen ur mig. Hur jag kunde känna och säga så om min bästa vän. Jag är själv en människa som inte klarar av människor som inte ser hur mycket dem har. Att de ständigt känner sig besvikna på sina hästar etc. Hur kan då jag, som står bakom varje ord när det gäller att man aldrig ska skrika till en häst, göra precis det?

Minns det så väl, det var för lite mer än en och en halv månad sedan jag satt på knä i Willes hage och skrek stämbanden ur mig. Jag skrek och skrek, tills det inte gick att få fram någonting längre. Jag grät av ilska, sorg och för jag var besviken. Jag var besviken på mig själv, så jävla arg på mig själv. Känns som en dum sak att bli så arg för, men jag satt där och skrek för att Wille hade under två veckors tid vägrat bli fångad i hagen. Det tog ungefär två timmar varje dag att få in honom, och det var ett jobb för minst fem personer.

Jag var besviken och arg på mig själv. För det är ju mig det är fel på när hästen inte vill komma till mig, eller hur? Men vad hade jag då gjort som fått Wille att sluta söka min närhet? Något som vi haft under snart tre års tid. En genuin kärlek till varandra. Jag litar på honom, och han litar på mig. Vad har jag gjort för att han slutat dra sig till mig?

Jag insåg inte då, utan några veckor senare att det var mitt tålamod, min prestationsångest och mitt ständiga rusande till att "bli klar" med honom som förstört i princip allting. Jag hade helt ruskat bort tankarna på att han faktiskt känner av när jag blir besviken på mig själv. Men hur skall han kunna förstå det? Att jag är arg och besviken på mig själv? Hela mitt kroppspråk säger ju att allting är fel. Stackarn tar det istället som om det är han det är fel på. Och väljer att fly. Vilket är helt naturligt.

Mår så illa när jag tänker på det nu. Att jag var så nära på att sälja min bästa vän, på grund av att jag är en dålig människa. För det var jag, utan tvekan. När jag insåg vart problemet låg valde jag att börja om på nytt. Vi tog det lugnt i någon vecka, med mycket mys och träning från mark. Började smått bygga på förtroendet igen, vilket gick ganska snabbt. Nu följer han mig som en hund igen. Och nu inser jag hur jag saknat den relationen, när vi liksom blev ett enda samspel. Det hade försvunnit i all panik över att lägga upp perfekta träningsplaneringar, träna för tjugo olika tränare, utvecklas för varje pass etc. I dagsläget tränar jag med en inställning att det får ta sin tid, precis samma tänk jag hade när han precis kommit hem till mig. För inte krävde jag att han skulle kunna göra galoppslutor när han kom till mig som en femåring från travet. Jag har inte prestationsångest längre, och det får som sagt ta den tid det tar. Jag märker att W trivs mer och mer vilket gör att det inte uppstår några missförstånd i den vardagliga hanteringen/ridningen längre. Allting bara flyter på, utan problem. Tänk vad mycket en ändrad sinnesstämning kan göra.

Han är allting jag vill ha, och jag skäms för hur jag resonerade för någon månad sedan. Vad jag hade blivit för något. Men jag uppskattar honom tusen gånger mer idag, att han, trots att jag varit ett svin, står där tålmodig och väntar på mig. Säkert undrandes varför mamma är så ledsen och arg jämt...


<3


Sunshine in my soul


Hoppträning 11-11-06

Torsdagens hoppträning blev flyttan till igår då tränarens bil var på lagning under veckan. Inte gjorde det mig så mycket, var nästan lite skönt att ha träning på helgen då man har mer tid både före och efter.

Det var i alla fall bara jag och en till i gruppen som red igår. Så det blev en riktig privatlektion för oss, vilket gillas skarpt! Blir alltid så mycket väntan när man är fler i gruppen, och hästen hinner somna mellan övningarna. Men igår var det i alla fall intensivt med lite väntan.

Vi började med att värma upp med tempoväxlingar i trav och galopp, samt skritt-trav-skritt för att få lydiga hästar. Sedan trava över bomma på diagonalerna, man red liksom i en stor åtta över hela ridhuset. Wille var pigg som vanligt på hoppträningarna och låg på bra, utan att bli för jobbig och stark. Galopparbetet gick helt fantastiskt! Han var lugn och rytmisk samt tog fina fattningar. Fick mycket beröm av Ki som tyckte vi gjort enorma framsteg på så kort tid. Vänster galopp var dock som vanligt sämre än höger, men han tog fattningarna nästan hela tiden och orkade hålla igång. Stolt!

Bommarna gjordes om till kryss med travbom framför. Övningen var att vi skulle rida bra vägar och komma ur hörnen lugnt och sansat, rätt på hindret, landa i rätt galopp och hålla galoppen genom nästa kortsida samt långsidan ner, sakta av till trav och ta nästa kryss och göra likadant där. Wille var jätteduktig även här! Efter ett par språng landade vi i galopp som vi lyckades hålla igång utan att bli för flack.

Sedan la vi till en oxer på ena långsidan samt ett räcke med läskiga infångare på andra långsidan. Gjorde allt till en bana med fokus på raka fina vägar. Wille var pigg och bjöd på bra. Mot slutet fick vi ett riktigt fint flyt och jag red bättre än någonsinn. Stor klapp på hästen och mig själv! Är supernöjd med gårdagens träning, det går fort framåt nu. Känns jätteskönt att komma igång och få lite resultat från allt slit. Har varit väldigt mycket motgångar på senaste, så känns extra fantastiskt just nu. Fina bronco <3

Dressyrträning 11-10-27

Dressyrträningen för Titti förra torsdagen bestod mest av att hon red igenom W. Hon har inte ridit honom på över en månad så det var lite spännande för mig att se om hon tyckte han utvecklats något. Och gud va fin han var! Det bästa passet Titti har haft med honom hittills, utan tvekan. Det var mycket basic som gällde, det var tempoväxlingar och mycket skritt-trav-skritt-trav för att få honom lyhörd och jobba på att få honom mer på bakdelen. Han är mycket finare i fattningarna nu än tidigare, dock blir avsaktningarna fortfarande att han "dör ut". Något som vi måste jobba extra mycket på. Hur som helst såg och kändes han efteråt mycket trevlig!


RSS 2.0